• Jij&Ik
    • Contact
  • Adem bieb
    • Ademhaling
  • Kom ademen
    • Gratis online 10-daagse training
    • Adem Avond
    • 1:1 begeleiding
  • Agenda + Shop
MK

Hoe onderscheidt de Methode Beter ademen® zich?

maart 21, 2020

Adem is leven. Bewust ademen helpt je om bewust te leven. Kun je voluit ademen dan ervaar je innerlijke vrijheid.

Door te leren spelen met je ademhaling krijg je op een natuurlijke manier grip op jezelf, je gezondheid en geluk. De Methode Beter ademen® geeft je daarvoor originele handvatten die je makkelijk integreert in je dagelijks leven. Je ervaart al gauw meer rust, energie, passie en plezier.

 

Beter ademen® reguleert

Tot nu toe zijn de bestaande methodes óf gericht op het reguleren van de ademhaling óf gefocust op persoonlijke groei en zelfbevrijding met de ademhaling als instrument. Beter ademen® verbindt deze twee doelen in één methode.

Regulerende methodes zoals die van Buteyko, Stans van der Poel, Koen de Jong, Bram Bakker en Jan van Dixhoorn, werken aan een lage rustige ademhaling in rust en een goede ademhaling bij inspanning. Dit geldt ook voor vakgebieden als fysiotherapie, logopedie en oefentherapie.

Ook Beter ademen® heeft dit als doel, maar onderscheidt zich door de eenvoudige, doch zeer effectieve handvatten om tot zo’n optimaal adempatroon te komen.

Beter ademen® transformeert

Transformatieve ademmethodes gaan over het loslaten van oude patronen, trauma’s en blokkades. Je ademt voor innerlijke vrijheid en doet bijzondere ervaringen op. Verbonden ademen, Rebirthing, Shamanistic breathing, Quantum Light breath of de Wim Hof Methode zijn voorbeelden van transformatief ademen. Deze ademoefeningen laten echter vaak onbedoeld een hoog adempatroon achter.

Beter ademen® ontwikkelde een bijzondere vormen van transformational breathing waarbij de levensenergie, het lichaam en het gevoel in een hogere trilling worden gebracht en de verbinding met de ziel of je hogere bewustzijn wordt ervaren. De oefeningen zorgen dat het hele lichaam ademt. Bovendien installeert deze beoefening een laag en rustig adempatroon in rust en een volledige ademhaling bij inspannning en sport. Met acht stappen kan de methode je zodoende helpen naar een ware verandering in jezelf of zelfs doorbraak in je werk of leven.

Beter ademen® maakt je onbewust bekwaam

Door dagelijks kort maar bewust en krachtig te oefenen, train je brein en lichaam om je ademhaling op de goede manier aan te sturen. Tevens worden core, rug en bekkenbodem sterker. Na de oefening zul je merken dat er onbewust een lage, langzame ademhaling in rust ontstaat. Dus ook als je er niet op let. In stressvolle situaties merk je dat je met de adem automatisch meer ontspanning creëert.

Het lage adempatroon beklijft en manifesteert zich tijdens het sporten in een volledig adempatroon, inclusief het gebruik van de flanken en behoud van ontspannen schouders.

Beter ademen® is makkelijk toepasbaar. Korte leerweg, behapbare oefening, bijzonder resultaat

Met Beter ademen® oogst je met relatief weinig inspanning bijzondere resultaten. Met drie tot zeven trainingsdagen en 10 minuten oefening per dag wordt stress duurzaam doorbroken en kan het lichaam weer ontspannen en herstellen. Je ervaart dit al tijdens de eerste training. Maar ook pijnreductie (bv. t.g.v. van lyme), voorkomen van migraine, goed slapen, fijnere relaties, groeiende zelfwaardering, vertrouwen en emotionele balans lijken als vanzelf te ontstaan. Zware, chronische of acute vormen van hyperventilatie lossen daadwerkelijk op. Deze resultaten zijn echter niet alleen aan de ademhaling te danken. De oefeningen verdiepen ook je zelfinzicht, hetgeen de helende effecten enorm ondersteunt.

Begin alvast met de gratis online 10-daagse adem training > 

Je doet het zelf!

Bijzonder aan de methode is ook dat je het zélf doet. Beter ademen® is geen behandelmethode. In plaats daarvan volg je trainingen waarin je leert hoe jij jezelf naar een gezonder en gelukkiger bestaan tilt. Je stimuleert zelf je zelfhelende vermogen, ontvouwt je potentie, vindt je natuurlijke kracht en haalt steeds meer voldoening uit je leven.

Beter ademen® stimuleert het zelfhelende vermogen en gezond gedrag

Beter ademen® geeft grip op je zenuwstelsel. In Stap 2, 3, 4 en 8 van de methode activeer je het herstellende zenuwstelsel, de parasympaticus. Dit ontspant en geeft rust. Dat betekent dat je ook overdag herstelt van inspanning, ‘s nachts beter slaapt en verkwikt ontwaakt. Ook verminderen hierdoor chronische pijn of de effecten van overprikkeling.

De Stappen 5, 6 en 7 geven jou juist meer energie en vullen je reserves aan. Het maakt je vrolijk, wakker en levenslustig. Dit helpt om ook in stressvolle periodes je energie te behouden. De hang naar bijvoorbeeld zoetigheid, alcohol, een cigaret of nóg een tv programma maakt plaats voor opbouwende keuzes. Denk daarbij aan lichaamsbeweging, buitenlucht, natuurlijke voeding, open ruimtes in de agenda, lekker opruimen of een goed gesprek.

Is Beter ademen® interessant voor jou?

Wil jij:

  • meer uit jezelf halen?
  • meer gezondheid, rust en energie ervaren?
  • je intuitie en zelfhelend vermogen versterken?
  • vanuit je natuurlijke talenten en kracht leven?
  • je volle potentie ontvouwen?
  • je professioneel ontwikkelen en verdiepen in de adem?
  • anderen in deze processen begeleiden?

Laat je inspireren en bekijk de mogelijkheden. Je ervaart in een dag wat Beter ademen® voor je kan betekenen. De methode je helpt om steeds dieper te ontspannen. Je voelt je daardoor gezonder, gezelliger, rijker en dieper verbonden. Passie, plezier, flow en moeiteloosheid gaan de boventoon voeren. Je leeft je missie en geniet van de betekenis die jij aan je leven geeft.

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

2 vormen van hyperventilatie

september 28, 2019

Hyperventilatie symptomen? De meeste mensen hebben niet in de gaten dat zij hyperventileren. Het lichaam is er aan gewend en het valt niet meer op >

Elke situatie en gemoedstoestand heeft een andere ademhaling. Verander je je ademhaling, dan verander jij. Bij spanning en stress kan de ademhaling jou overnemen. Met de Methode Beter ademen® neem je zelf weer de regie in handen. Je hervindt je rust, ontspant en wordt weer helder.

Wat is hyperventilatie?

De meeste mensen hebben niet in de gaten dat zij hyperventileren. Het lichaam is er aan gewend en het valt niet meer op. Hyperventileren is sneller en hoger ademen dan nodig in fysieke rust. Je ademt te veel waardoor de zuurstof in je bloed niet in de weefsels komt. Je brein en ogen die relatief veel zuurstof nodig hebben krijgen onvoldoende brandstof waardoor je minder helder denkt en ziet. Je spieren worden strammer en je raakt gespannen, met mogelijke spanningsklachten als gevolg. Ook kun je wat afwezig worden en je aandacht er niet helemaal bij houden.

Acuut en chronisch hyperventileren

Er zijn twee vormen van hyperventileren. De chronische vorm, die er met regelmaat of zelfs altijd opspeelt, heb je meestal niet in de gaten. Je lichaam heeft zich aangepast en is gewend aan de symptomen en aan de bijbehorende gemoedstoestand. Hierdoor besef je vaak niet dat je adempatroon niet optimaal is. Bij acuut hyperventileren word je overvallen door een aanval van angst, benauwdheid of paniek. Je hapt naar adem en weet niet meer hoe je kunt ontspannen. Als je last hebt van deze aanvallen, dan adem je dagelijks (onbewust) te hoog en te snel.

Ademfrequentie

Je ademfrequentie is een indicatie of je in de hyperventilatie zone verkeert. Je kunt je gezondheid er voor een groot deel aan aflezen. Alles spiegelt zich tenslotte in je ademhaling. Je telt het aantal keren dat je per minuut adem haalt terwijl je rustig zit. Bij 3 tot 6 keer per minuut ben je in een rustige, ontspannen en gezonde
toestand. Adem je in rust meer dan 10 keer per minuut, dan is het voor je gezondheid en plezier de moeite waard om met je ademhaling aan de slag te gaan.

Hyperventilatie symptomen? De meeste mensen hebben niet in de gaten dat zij hyperventileren. Het lichaam is er aan gewend en het valt niet meer op >

Wil bespreken of jij hyperventilatie hebt? Of achter de oorzaak komen? Vraag dan nu een gratis 30 minuten gesprek aan. 

Hoe ontstaat hyperventilatie? 

Bij chronische hyperventilatie heb je langere tijd onder druk gestaan en is je lichaam gewend geraakt aan een
gespannen toestand. Reden kunnen zijn:

  • Samenloop van omstandigheden zoals geboorte, verhuizing en van baan wisselen tegelijkertijd van deadline naar deadline werken zonder tussentijdse diepte ontspanning
  • Een volle agenda met veel taken en activiteiten, allemaal leuk maar veel te veel
  • Altijd het gevoel hebben iets te moeten doen een lange to do list
  • Altijd klaarstaan voor anderen, en jezelf op de laatste plaats zetten
  • Niet gauw tevreden zijn met wat je doet en de lat hoog leggen
  • Onderdrukken van rouw, verlies, verdriet, boosheid of pijn

Bij acute hyperventilatie is er een trigger die benauwdheid en paniek oproept. Dat kan opeenstapeling van elementen zijn waardoor het je opeens te veel wordt. Er is een druppel die de emmer doet overlopen. Of een klein gebaar maakt een vergeten herinnering los en roept angst op. Bijvoorbeeld:

  • De angst voor/de gedachte aan een hyperventilatie aanval veroorzaakt onbewust een aanval
  • Iemands oogopslag herinnert je onbewust aan een boze blik van een ouder of leerkracht waardoor je in
    paniek schiet
  • Een hobbelweg maakt je gespannen en lokt een aanval uit omdat je je als kind zonder dat je het nog
    weet ooit verslikte in een snoepje op zo’n weg

Hoe los je hyperventilatie op? 

1. Het bestaande adempatroon doorbreken
2. Onbewuste patronen ophelderen

1. Patroon doorbreken
Het hoge, snelle adempatroon is een mechanisme op zichzelf geworden. De Methode Beter ademen® leert je de ademhaling in het moment adequaat omlaag en tot rust te brengen. Door de focus via de uitademing en verschillende letters naar het bekkengebied te verleggen, kom je in je basis. Door te spelen met verschillende tempi bereik je een nieuwe, optimale balans tussen zuurstof en koolzuurgas.

2. Onbewuste patronen ophelderen
Het adempatroon resetten is meestal niet genoeg. De vraag ‘waarom werkte je jezelf voorbij?’ is belangrijk. Waarom schoot de paniek opeens toe? Inzicht in de verborgen associaties of gedachten over jezelf en het loslaten van oude emoties zijn essentieel voor een blijvende verandering. Ook hierin kan je ademhaling helpen.

Ik werk vanuit De Methode Beter ademen®. Deze methode reguleert (maakt rustig en energiek) en transformeert (maakt gezond en gelukkig) in
acht stappen. Lees hier meer over deze aanpak. 

De ademhaling nu gelijk ervaren? Ga aan de slag met De Online Ademtraining


Voorzorgsmaatregelen
Ademhalingstechnieken zijn over het algemeen een veilige, goedkope manier om je longen te versterken, te ontspannen en stress en angst te verminderen. Als jij echter COPD of een ander type longziekte hebt, dan raad ik aan dit even met jouw arts te bespreken over het opnemen van ademhalingsoefeningen in jouw levensstijl.


 

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Wat voor adem type ben jij?

juni 18, 2019

Opzoek naar innerlijke rust? Elke levensstijl heeft zijn eigen kenmerkende adempatroon. Je ademhaling en persoonlijkheid spiegelen elkaar. Dit betekend ook dat je met je ademhaling je persoonlijkheid kunt beïnvloeden. Hoe bewuster je je wordt van je eigen patronen, hoe beter je jezelf kunt sturen. Kan jij je ademhaling zelf sturen? Dan kan je ook je lichaam en je emoties beheersen.

Elke levensstijl heeft zijn eigen kenmerkende adempatroon. Je ademhaling en persoonlijkheid spiegelen elkaar. Dit betekent ook dat je met je ademhaling je persoonlijkheid kunt beïnvloeden. Hoe bewuster je je wordt van je eigen patronen, hoe beter je jezelf kunt sturen. Kan jij je ademhaling zelf sturen? Dan kan je ook je lichaam en je emoties beheren.

Energie opwekken, pijn wegblazen, vertrouwen vergroten, ontspannen en in je kern komen staan. Je kan het allemaal zelf doen. Je ademhaling op dit moment ligt over het algemeen niet vast. Hier bedoel ik mee dat het op een ander moment anders kan zijn. Dit is net zoals je hartslag, spijsvertering, bloeddruk, temperatuur en je immuunsysteem. Je ademhaling is een autonome functie. Daardoor kan je door je ademhaling alle functies zoals hierboven beschreven besturen en aanpassen zoals jij ze wilt hebben. Maar hoe adem jij op dit moment? Wat voor adem type ben jij?

1. Verstandelijk & druk 

Je hebt een hoge ademhaling vanuit de borst. Je maakt je vaak druk en bent snel gestresst. Je bent een doener of je bent graag druk bezig. Lang op een stoel zitten is niets voor jou en je ontdekt graag nieuwe dingen. Je bent een type die tegen anderen mensen zegt: ‘laat mij dit maar even doen, dat vindt ik leuk’. Maar daarbij loop jij jezelf volledig voorbij. Je doet daarbij te veel tegelijk waardoor je snelt en hoog blijft ademen. Je bent in staat om jezelf tot een burn out te ademen als je niet oppast. Gun jezelf een moment van ontspanning en focus je daarbij op je ademhaling. Zo leer je waar je ademhaling zit en hoe je deze zelf kunt sturen. Stapje voor stapje!

2. Enthousiast maar alleen 

Je ademt meer in dan uit. Je hebt waarschijnlijk veel ideeën en gedachtes die continue stromen. Ideeën geven jouw energie maar bij de uitvoering gaat het wat moeizaam. Je zou het liefste alles tegelijk doen. Anderen meenemen in jouw gedachten en ideeën is lastig. Mensen begrijpen je vaak niet en jij voelt je dan alleen. Wanneer je meer gaat uitademen dan zal er meer aansluiting met anderen ontstaan.

3. Niet ongelukkig maar ook niet gelukkig 

Je hebt een oppervlakkige ademhaling. Waarschijnlijk ben je niet helemaal verbonden met je basis, je kern. Vind jij dat je voldoening alles uit je leven haalt? Kan het zijn dat je ochtends niet zoveel zin hebt om uit bed te komen? Ervaar je dat bij alles in leven er wel iets mist? Wanneer je oppervlakkig blijft ademen, ga je ook met deze houding in het leven staan. Waardoor je geen duidelijk keuzes voor jezelf maakt. Adem is wat meer uit met kracht, laat is zien wat voor long inhoud je huis hebt. Ga voor jezelf staan!

Opzoek naar innerlijke rust? Elke levensstijl heeft zijn eigen kenmerkende adempatroon. Je ademhaling en persoonlijkheid spiegelen elkaar. Dit betekend ook dat je met je ademhaling je persoonlijkheid kunt beïnvloeden. Hoe bewuster je je wordt van je eigen patronen, hoe beter je jezelf kunt sturen. Kan jij je ademhaling zelf sturen? Dan kan je ook je lichaam en je emoties beheersen.

4. Jerommeke 

Als je inademt trek je je buik strak naar binnen en zuig je je borst vol. Je ademt verkeerd om. Waardoor je je bovenlichaam opblaast en daardoor jezelf extra kracht probeert te geven. Je hebt jezelf deze ademhaling aangeleerd door spanning bij een optreden of tijdens een vergadering. Je hebt een kranige en sterke persoonlijkheid. Je laat je niet kisten en komt overal wel doorheen. Jij komt er wel! Jij weet hoe je zaken moet aanpakken en bent een doorzetter. Maar pas op je bent vatbaar voor een hernia of iets wat je in een keer onderuit haalt. Kan het zijn dat je een lichte onzekerheid verbergt? Je doet je onbewust sterker voor dan je bent. Wanneer komt het moment dat jij je kwetsbare zelf gaat laten zien? Dit kan je los maken door adersom te gaan ademen.

5. Emotionele reacties 

Kan het kloppen dat je vaak zucht? Je ademhaling is verbonden met je hart maar komt niet dieper in je lijf. Hierdoor ben je een gevoelig type. Je voelt alles sterk aan en wordt vaak heen en weer geslingerd door verschillende emoties. Je kan opvliegerig en flink geïrriteerd zijn waar je later dan ook weer spijt van krijgt. Je hebt het idee dat anderen je vaak beoordelen terwijl dat helemaal niet zo is. Helaas is dat voor jezelf moeilijk te geloven. Omdat je een emotioneel type bent kan je gezien worden als zwak terwijl je weet dat je diep van binnen juist erg krachtig bent. Je mist de verbinding met de onderkant van je lichaam. Probeer is de buikademhaling onder controle te krijgen.

Emoties komen vanuit je darmen. Lees hier hoe dat werkt > 

6. Toe aan nieuwe keuzes en spirituele groei 

Je hebt een een lage maar snelle ademhaling. Je bent verbonden met de ademhaling in je onderbuik waardoor je het leven met vertrouwen tegemoet ziet. Je bent goede keuzes aan het maken en je hebt focus. Jij zorgt ervoor dat niet alleen jij maar ook anderen in hun kracht gaan staan. Alles lijkt op rolletjes te lopen echter heb je het gevoel dat je nog wat mist. Je stelt jezelf de vragen als: is dit alles? Waar leef ik voor? Wat beteken ik voor anderen? Je wordt nieuwsgierig naar nieuwe paden in het leven die meer de spirituele kant op kunnen gaan. Ontdek welke kracht je ademhaling in jou kan los maken.

7. Zoekend naar balans tussen stilte en actie 

Je ademt rustig en laag en zelfs wat meer uit dan in. Je houdt van rust en verbondenheid. Je kan makkelijk je rust pakken en je lichaam onder controle krijgen. Maar omdat je zo rustig en laag ademt kan het soms zijn dat je daadkracht mist(dit hoeft niet zo te zijn). Pak dan tussendoor even een krachtige ademoefening waardoor je weer nieuwe levensenergie ontdekt.

8. Hooggevoelig of hoogbegaafd 

Je hebt een gebalanceerde lage ademhaling. Je neemt verantwoordelijkheid, staat voor anderen klaar, je weet hoe complexen zaken in elkaar zitten en je dwingt respect af bij anderen. Je ademt via je onderbuik en bent in balans met jezelf. Omdat je altijd voor andere klaar staat moet je wel oppassen dat je adem in balans blijft. Je hebt namelijk de neiging om alleen maar voor anderen klaar te staan en jezelf even te vergeten. Pleeg geen roofbouw op je eigen lichaam. En zorg dat je niet meer gaat inademen dan uitademen. Omdat je meer rust voor jezelf creëert kan je er ook beter zijn voor anderen.

 

Je ademhaling spiegelt niet alleen je persoonlijkheid maar ook hoe jij je lichamelijk voelt. Echter moet je het volgende wel onthouden. Elk mens is uniek, dus plaats jezelf alsjeblieft niet een hokje. Je darm is bijvoorbeeld als zo uniek als je vingerafdruk. Houd van jezelf. Van jou is er maar één!


Voorzorgsmaatregelen
Ademhalingstechnieken zijn over het algemeen een veilige, goedkope manier om je longen te versterken, te ontspannen en stress en angst te verminderen. Als jij echter COPD of een ander type longziekte hebt, dan raad ik aan dit even met jouw arts te bespreken over het opnemen van ademhalingsoefeningen in jouw levensstijl.


*Deze adem types zijn ontwikkeld door Drs. M van den Hout, ze komen uit het boek Start vandaag met ademen.

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Dit is wat je darm nodig heeft: Pre- & Probiotica

juni 17, 2019

Ken je dat je gevoel wanneer de angst op je buik slaat? Deze wordt dan verstopt en je hebt een opgeblazen gevoel. Wanneer we de vlucht-of-vechtreactie >

Als het gaat om het behoud van een optimale darmgezondheid, zijn zowel prebiotica als probiotica essentieel. Hoewel ze verschillende functies hebben, werken ze samen om je microbioom te helpen ondersteunen (het ongelooflijke mini-ecosysteem van bacteriën die in je spijsverteringskanaal laten leven) en jouw algehele gezondheid.

 

Om de voordelen van zowel prebiotica als probiotica echt te kunnen begrijpen, is het echter eerst belangrijk om de complexiteit en het belang van je bacteriën in het algemeen te begrijpen. Hoewel traditioneel probiotica simpelweg als ‘goede’ bacteriën zijn beschreven, laat het laatste onderzoek zien dat deze opvatting misschien iets te simpel is.

In plaats van te denken dat je bacteriën ‘goed’ of ‘slecht’ zijn, moeten we in plaats daarvan denken aan die je wilt, die je niet wilt(pathogene bacteriën) en die relatief neutraal zijn, afhankelijk van hoe ze omgaan met hun omgeving. En, belangrijker nog, voor een goede darmgezondheid – en minder last van ziekte- heb je een diversiteit aan bacteriën nodig om je goed te voelen. 

Wat zijn probiotica? 

Dagelijks krijg je duizenden bacteriën binnen. Deze kunnen meestal niet heel veel kwaad in je lichaam. Probiotica zijn de levende, heilzame bacteriën die je kunt consumeren (door middel van voedsel of supplementen) die niet alleen je darmgezondheid helpen te ondersteunen, maar ook je immuunsysteem en algehele welzijn.

Er zijn ook een groeiend aantal onderzoeken dat bepaalde soorten bacteriën en soorten probiotica koppelt aan een groot aantal gezondheidsvoordelen. Lactobacillus en Bifidobacterium(namen die ik moeilijk kan uitspreken) zijn bijvoorbeeld gunstig bij de creëren van een goede darmflora. Probiotica zijn onder andere goed voor drie zaken:

  1. Goed tegen diarree
  2. Het versterkt je immuunsysteem
  3. Het geeft een mogelijke beschreming tegen allergieën

Maar ondanks hun voordelen is er ook geen perfect probiotisch profiel dat voor iedereen geschikt is. Daarom is het nemen van een probiotische pil of supplement (bestaande uit slechts één of twee soorten of stammen) waarschijnlijk niet optimaal voor je microbioom. Daardoor is het beste om voedzaam en evenwichtige voeding te eten wat bestaat uit prebiotische, gefermenteerde voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan goede bacteriën. Goede voorbeelden van probiotische voedingsmiddelen zijn zuurkool, synbiotica, kimchi, kefir, miso en tempeh. Die allemaal een overvloed aan darmvriendelijke probiotische bacteriën bevatten. Wist je dat: fermentatie een van de oudste en gezondste manier is om eten te conserveren? Je darmen en de bacteriën worden daar erg gelukkig van. 


Ontdek hier of jij een gezonde darmflora bezit > 

Wat zijn prebiotica? 

Als je denkt aan je darm als een tuin, zijn prebiotica vergelijkbaar met kunstmest. Ze helpen om de goede bacteriën in de darmen te voeden, stimuleren uitbreiding van hun soort en helpen ook ziekteverwekkende bacteriën te verminderen.

Met prebiotica bevoder je de goede bacteriën. Slechte bacteriën kunnen prebiotica niet of bijna niet verteren en daaruit dus ook niets slechts maken. De goede bacteriën worden tegelijkertijd sterker en veroveren steeds meer terrein. Dus je kan je darmen zelf weer sterk maken! 

Prebiotische oplosbare vezels zijn met name goed voor de darmgezondheid, omdat wanneer oplosbare vezels door bacteriën worden gemetaboliseerd en in de dikke darm worden gefermenteerd, het bijproduct van deze fermentatie de productie van kleine vetzuren zoals butyraat. Deze ontstekingsremmende stoffen zijn essentieel voor de gezondheid van ons immuunsysteem en de hersenen, evenals voor onze darmgezondheid – en helpen de darmvlokken te verbeteren en verzorgen. Verzorgde darmvlokken zijn veel stabieler en worden groter. Hoe groter de darmvlokken, hoe beter je voeding, mineralen en vitaminen kan opnemen. Je stabiele darmvlokken kunnen dan ook geen schandelijke stoffen afgeven aan je lichaam. Fruit, groenten en peulvruchten(mist goed gekiemt en lang gekookt) zijn allemaal goede bronnen!

Prebiotisch voedingsmiddelen zijn prei, asperges, knoflook, uien, witlof, artisjokken, groenen bananen, pastinaken en nog veel meer.

Mocht je nou vaak pasta, witbrood, pizza en vlees eten stap dan niet ineens over op alleen probotisch en prebotisch voedsel want dan raakt je verzwakte darmbacterie familie helemaal van de leg en verteert dan alles helemaal(dus je neemt dan helemaal niets meer op). Met als gevolg dat je er een trompet orkest uit je billen komt(als je snapt wat ik bedoel). Begin dus stapje voor stapje met het veranderen van je levensstijl. Vind je het moelijk om prebiotica in je leven toe te passen. Begin dan met dit pakket.

 

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Waarom stress reductie zorgt voor een goede darmgezondheid

juni 13, 2019

Ken je dat je gevoel wanneer de angst op je buik slaat? Jij voelt je dan misschien verstopt en opgeblazen. Weet je dat je wanneer je stress ervaart je darmen niet zijn gebruikelijke taak van verteren uit voeren maar hoe los je de stress op? En laat je jouw buik weer werken zoals het moet? De spanning slaat op je buik dat komt omdat stress/angst een kramp veroorzaakt. Spanning, stress en angst zijn krampen, en omdat bij jou je buik dit de signaal/tigger plek is voel jij het daar. Het is een signaal van je lichaam aan jou dat er iets niet helemaal lekker gaat in je darmen. Die tigger heeft twee componenten. Laten we het even 1 en 2 noemen om het simpel te houden. 1: de darm zelf die heeft geleden onder de spanning is overgevoelig geworden waardoor nu zijn signalen nog duidelijker afgeeft. 2: de darm zelf is een oorzaak geworden van stress waardoor er waarschijnlijk ziekte is ontstaan en het nu echt zorgt behoeft.

Ken je dat je gevoel wanneer de angst op je buik slaat? Jij voelt je dan misschien verstopt en opgeblazen. Weet je dat je wanneer je stress ervaart je darmen niet zijn gebruikelijke taak van verteren uit voeren maar hoe los je de stress op? En laat je jouw buik weer werken zoals het moet?

 

De spanning slaat op je buik dat komt omdat stress/angst een kramp veroorzaakt. Spanning, stress en angst zijn krampen, en omdat bij jou je buik dit de signaal/tigger plek is voel jij het daar(1). Het is een signaal van je lichaam aan jou dat er iets niet helemaal lekker gaat in je darmen. Dit veroorzaakt darmklachten. De tigger heeft twee componenten. Laten we het even 1 en 2 noemen om het simpel te houden. 1: de darm zelf die heeft geleden onder de spanning is overgevoelig geworden waardoor nu zijn signalen nog duidelijker afgeeft. 2: de darm zelf is een oorzaak geworden van stress waardoor er waarschijnlijk ziekte is ontstaan en het nu echt zorgt behoeft.

De echte oorzaak

Één van de oorzaken waarom die darm is gaan leiden is omdat je aanhoudende stress hebt ervaren(2). Je hebt niet goed kunnen ontspannen. Als jij langerdurig zorgen hebt en niet hebt ontspannen dan blijft de darm in de kramp staan en dit brengt schade aan de darm. Elke vorm van stress remt onze spijsvertering af, daardoor halen we niet alleen minder energie uit ons eten, er is meer tijd nodig voor vertering en je darm krijgt een dunnere slijmlaag(3). Dit beïnvloedt niet alleen je emoties maar je bent ook vatbaar voor ontstekingen/ziekte.

Hoe los ik dat op?

Wanneer er wordt gesproken over ontspanning dan zijn de activiteiten die worden aangeraden de volgende: meditateren en wandelen. De mensen zijn tegenwoordig ook gewend om aan wandelen en mindfullness te doen. Al deze activiteiten werken ook ontspannend en fijn voor het lichaam. Echter heeft dit jou echt geholpen? Na 1,5 uur wandelen was mijn stress niveau wel gedaald maar mij hoofd bleef doorrazen. En toen ik thuis kwam was de ontspanning binnen vijf minuten weer weg door mijn gestreste partner of mijn baas die belde met een deadline. De gebruikelijke wegen voor ontspanning leiden naar wandelen en mindfullness deze zorgen niet voor langdurige houdende ontspanning. Wat is wel de oplossing? Iets wat ons voor langere tijd ontspanning geeft? Waardoor jij controle hebt over de stress? Hoe je na die wandeling wel je rust houdt? Waardoor de meditate gedurende dag doorwerkt? Hiervoor zijn twee op een volgende oplossingen:

A. Herstel je darm (hoe maak je je darm functie weer optimaal)

B. Effectieve stress reductie die langdurig effect geeft die je zelf kan doen

A.

Er zijn hele boeken geschreven over de darm. Vandaar het hier in dit korte stukje niet lukt om het bondig uit te leggen. Daarnaast is je darm net zo uniek als jouw vingerafdruk. Wanneer je schade aan je darm hebt is het een goed idee om je darm te gaan helen zodat dit prachtige orgaan al jouw voedingsstoffen weer goed kan opnemen en afvalstoffen op de juiste manier kan afvoeren. Meer over het helen van de darm kan je hier lezen.

B.

Een effectieve manier van ontspannen is je ademhaling. Er zijn veel ademhalingsoefeningen die niet optimaal werken, waardoor je niet een blijvende ontspanning kan blijven(4). De samenleving waarin jij leeft begint met inademen dus je blijft hoog in de ademhaling zitten vanaf het begin. Probeer maar is goed je buik uit te zetten als je begint met hoge inademhaling. Daarnaast zijn er prikkels aanwezig zoals sociale media, antibiotica resten in drinkwater, chemische stoffen in huidverzorging en verkeerde voeding(5). Van deze punten kan je ook stress ervaren. Meer over ademhaling kan je hier lezen.

Ken je dat je gevoel wanneer de angst op je buik slaat? Jij voelt je dan misschien verstopt en opgeblazen. Weet je dat je wanneer je stress ervaart je darmen niet zijn gebruikelijke taak van verteren uit voeren maar hoe los je de stress op? En laat je jouw buik weer werken zoals het moet? De spanning slaat op je buik dat komt omdat stress/angst een kramp veroorzaakt. Spanning, stress en angst zijn krampen, en omdat bij jou je buik dit de signaal/tigger plek is voel jij het daar. Het is een signaal van je lichaam aan jou dat er iets niet helemaal lekker gaat in je darmen. Die tigger heeft twee componenten. Laten we het even 1 en 2 noemen om het simpel te houden. 1: de darm zelf die heeft geleden onder de spanning is overgevoelig geworden waardoor nu zijn signalen nog duidelijker afgeeft. 2: de darm zelf is een oorzaak geworden van stress waardoor er waarschijnlijk ziekte is ontstaan en het nu echt zorgt behoeft.

Lees ook: JOUW DARMEN BEÏNVLOEDEN JE HUMEUR + VEEL MEER

Waar merk ik aan dat ik schade aan je darm hebt?

Schade aan darm kan diverse uitkomsten hebben en dit is bij elk persoon anders. Er bevinden zich vele processen in de darm. Zo bevindt 70 tot 80 procent van je immuunsysteem zich in je darm, vindt het ontstaan meerdere hormonen er plaats en worden er essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, gezonde vetten en eiwitten geabsorbeerd(5). Maar hoe merk je dat deze processen niet lekker werken? Herken jij je een van onderstaande vragen:

+ Voel je je neerslachtig?

+ Wil je minder stress en meer energie?

+ Heb je een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid?

+ Ervaar je constipatie en misselijkheid?

+ Heb je last van hoofdpijn?

+ Heb je allergieën?

+ Emoties die alle kanten opschieten?

+ Menstruatie krampen of zelfs pijn?

+ Wil je lekker doorslapen?

+ Heb je last van acne, eczeem en huidproblemen?

Resoneer je op één of meer van bovenstaande vragen, dan is het tijd om aan jouw darmgezondheid en ontspanning te gaan werken.

 

Wat kan je doen om deze signalen te verbeteren?

  1. We maken kennis met jouw siganelen (we maken kennis en tunen in op je systeem, we gaan naar waar je signalen liggen, waarop je lichaam signalen geeft)
  2. Wat heeft jou darm nodig (darmheling en de juiste voeding)
  3. Jouw ontspanning (de ademhaling)
  4. Hoe pas je dit toe in je dagelijks leven?

Voorzorgsmaatregelen
Ademhalingstechnieken zijn over het algemeen een veilige, goedkope manier om je longen te versterken, te ontspannen en stress en angst te verminderen. Als jij echter COPD of een ander type longziekte hebt, dan raad ik aan dit even met jouw arts te bespreken over het opnemen van ademhalingsoefeningen in jouw levensstijl.


Bronnen 
  1. Gareau, Melanie G., et al. “Pathophysiological Mechanisms of Stress-Induced Intestina Damage.” Http://Www.eurekaselect.com, 31 May 2008, www.eurekaselect.com/67040/article
  2. Morey JN, Boggero IA, Scott AB, Segerstrom SC. Current Directions in Stress and Human Immune Function. Curr Opin Psychol. 2015;5:13–17. doi:10.1016/j.copsyc.2015.03.007
  3. Chen Y, Lyga J. Brain-Skin Connection: Stress, Inflammation and Skin Aging. Inflammation & Allergy Drug targets. 2014; 13(3):177-190 doi:10.2174/1871528113666140522104422
  4. Drs. M van den Hout. Start vandaag met ademen: verschillen in ademtechnieken. Druk 2, 2016.
  5. Giulia Enders. De mooie voedsel machine. Druk 12, november 2015.

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Jouw darmen beïnvloeden je humeur + veel meer

mei 17, 2019

Opgeblazen gevoel? Het effect van een slechte darmgezondheid die invloed heeft op jouw stemmingen, hormonen, je eetlust, slapenloosheid en gewicht >

De systemen en processen diep in jouw buik beïnvloeden jouw stemmingen en impulsen. 90% van je darmen communiceren met je hersenen terwijl de hersenen maar voor 10% terug communiceert naar de darmen. Wat betekenen die cijfers? Hieruit kunnen we opmaken dat jouw darmen aan je hersenen laten weten hoe het gaat.

 

Zoals je begrijpt beïnvloeden je darmen dus je emoties. Je kan ook wel zeggen Happy Gut, Happy life. Niet alleen je emoties beïnvloeden je darmen maar ook je immuniteit door het verbeteren van jouw microbiële gezondheid. Dus weg met dat opgeblazen gevoel.

Bij sommige mensen slaat stress op de buik. De buik begint dan lekker op te bollen en dat is geen prettig gevoel. Dit noemen ze ook wel het opgeblazen gevoel. Er is veel minder bekend over het effect van een slechte darmgezondheid op ons emotionele status, maar onderzoeken tonen nu aan dat residente microben in onze ingewanden, niveaus van systemische ontsteking(stress/interne stress) en wat we eten een diepgaand effect kunnen hebben op onze stemmingen, hormoonspiegels, onze eetlust en gewicht.

Zelfs als je niet direct symptomen in de darmen voelt, als je last hebt van slaapstoornissen, hormonale balans, gewichtstoename, depressie, impuls controle, huidaandoeningen, allergieën, auto-immuunziekte of herhaalde infecties, is de kans groot dat dit aan jouw darmen ligt. We zijn allemaal individuen, dus in plaats van een pil te maken om je darmen te genezen, moet je meer holistisch denken en naar jezelf kijken als een heel ecosysteem dat ondersteuning nodig heeft vanuit alle hoeken. Echter moet het lijf eerst in Rest & Digest status komen zodat de juiste voeding goed wordt opgenomen door de darmen.

Wanneer je lichaam meer rust heeft gekregen kan je beginnen met gefermenteerde voedingsstoffen in je levensstijl om je microben bij te vullen. Hieronder vind je drie eenvoudige manieren om je microbioom(bacteriën, virussen en gisten) in goede banen te leiden en zodat jij binnenkort van de voordelen kan genieten en het opgeblazen gevoel kan schrappen.

Opgeblazen gevoel? Het effect van een slechte darmgezondheid die invloed heeft op jouw stemmingen, hormonen, je eetlust, slapenloosheid en gewicht >

Dit vinden jouw darmen heerlijk 

Eet het voedsel dat je microben(je darmbacterie) graag eet! Je bent eigenlijk nooit alleen als je het zo gaat zien want er leven triljoen van die microbenen in je lichaam. Waar we het nu over gaan hebben wordt ook wel prebiotisch voedsel genoemd echter noem ik het Happy Gut Food. Deze vind je het vooral in het plantenrijk en in voedingsmiddelen die oplosbare vezels bevatten. Hier even paar voorbeelden van Happy Gut Food: appels, rode biet, uien, prei, knoflook, broccoli, kool, boerenkool, artisjokken, asperges, pruimen, peulvruchten, knolselderij, radijs en gebroken lijnzaad.

1. Antioxidanten

Een onbalans van darmmicroben kan leiden tot ontsteking veroorzaakt door ontstekingsremmende microben. Een systemische ontsteking kan ook worden veroorzaakt door stress, alcohol en medicijnen en kan de binnenkant van de darm prikkelbaar en reactief maken. Even snelle uitleg:

Je hebt een zenuwstelsel die heeft twee kanten een parasympatisch- en systemische systeem. Het parasympatisch werkt op rust en het systemische werkt op stress. Even kort en bondig vertelt.

Het is een vicieuze cirkel die je moet doorbreken door je lichaam van binnenuit op celniveau te kalmeren. Gekleurd en donker gekleurd voedsel bevat ontstekingsremmende onderdelen, dus deze mag je lekker veel eten:
+ Bessen
+ Zwarte rijst
+ Rode biet
+ Kers
+ Spirulina
+ Donkergroene bladeren
+ Rode pepers
+ Zeewier
+ Citrusschillen

Dit hele rijtje heeft een geweldige ontstekingsremmende eigenschappen. 

Opgeblazen gevoel? Het effect van een slechte darmgezondheid die invloed heeft op jouw stemmingen, hormonen, je eetlust, slapenloosheid en gewicht >

2. Kalmerende vetten

De beschermende vetten in kokosnoot, olijfolie, avocado, kip, zaden en noten zijn vooral verzachtend voor de darm en helpen ontstekingen te verminderen. Je microben genieten ook van deze vetten en je zult merken dat veel groenten moeilijk te absorberen zijn om zonder deze beschermende vetten.

3. Bouillon

Kippenbouillon is ook een goed idee voor je darmen en immuunsysteem. Het is gemakkelijk en goedkoop om te maken! Ik hou van de helende kracht van voedsel. Boullion is zeker een van mijn favorieten. Onze voorouders kookten al dagenlang botten en ligamenten van dierlijke delen totdat deze vrijkomende verbindingen en mineralen zoals gelatine, collageen, calcium en magnesium vrijkomen. Maar er zijn nog veel meer lekkere gezonde soeprecepten. De gehele blog over bouillon kan je hier vinden.

Denk je weleens na over jouw darmgezondheid? Ik benieuwd naar jouw verhaal!

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Ervaar je paniek & hyperventilatie? Dit is wat jouw lichaam je vertelt

april 2, 2019

Hyperventilatie is er in twee vormen. Acute- en chronische hyperventilatie. De meeste mensen kennen de acute vorm: aanvallen van paniek en benauwdheid, het gevoel geen lucht te krijgen. Daarnaast is er de chronische vorm. Lang niet iedereen die hiervan last heeft, is zich daarvan bewust. Men ervaart wel klachten, zoals zenuwachtig zijn of gejaagdheid, zonder dat daar reden voor is. Dat komt door hoog en snel ademen, vanuit de borst. Wie hyperventilatie-aanvallen heeft, heeft meestal ook – bewust of onbewust – de chronische vorm.

Heb je ooit een paniekaanval en hyperventilatie gehad? dan weet je dat de sensaties zo intens kunnen zijn dat het voelt alsof je een hartaanval krijgt. Paniekaanvallen worden gekenmerkt door de angst om de controle te verliezen of een ramp te overleven, hoewel er op dat moment geen echt gevaar is. Hyperventilatie kan paniekaanvallen veroorzaken. Wist je dat er twee vormen van hyperventilatie zijn?

 

Er zijn veel mogelijke triggers voor paniekaanvallen, van bacteriële infecties tot lage bloedsuikerspiegels. Veel mensen die een paniekaanval ervaren verwachten het niet en hebben nog nooit eerder een paniekaanval gehad. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de Harvard Medical School, wordt de levensduur van geïsoleerde paniekaanvallen voor mensen zonder paniekstoornis geschat op ongeveer 23 procent. (1)

Twee vormen van hyperventilatie

Hyperventilatie is er in twee vormen. Acute- en chronische hyperventilatie. De meeste mensen kennen de acute vorm: aanvallen van paniek en benauwdheid, het gevoel geen lucht te krijgen. Daarnaast is er de chronische vorm. Lang niet iedereen die hiervan last heeft, is zich daarvan bewust. Men ervaart wel klachten, zoals zenuwachtig zijn of gejaagdheid, zonder dat daar reden voor is. Dat komt door hoog en snel ademen, vanuit de borst. Wie hyperventilatie-aanvallen heeft, heeft meestal ook – bewust of onbewust – de chronische vorm.

De oorzaken lopen uiteen 

Acute hyperventilatie ontstaat meestal na een heftige gebeurtenis. Iets ingrijpends, zoals het wegvallen van een dierbare. Maar ook iets onschuldigs, zoals verslikken in een snoepje. Wie eenmaal een aanval heeft gehad, kan door de angst voor een aanval al een nieuwe krijgen. In je jeugd grote verantwoordelijkheden dragen, kan ook een oorzaak zijn. Zeker als er op latere leeftijd een ‘druppel’ is, zoals een verbroken relatie, ontslag of een gezondheidsprobleem. De oorzaak van chronische hyperventilatie is vrijwel altijd een optelsom. Stress, werkdruk, verantwoordelijkheden, verhuizen en aan hoge eisen willen voldoen bijvoorbeeld. Je hoeft maar een paar van deze factoren te hebben om chronische hyperventilatie te ontwikkelen. Je hebt het voor je het weet, vaak al binnen drie weken.

Studies tonen aan dat hyperventilatie symptomen paniekaanvallen kunnen veroorzaken, maar onderzoekers suggereren dat het de interpretatie van deze sensaties is en niet de sensaties zelf die tot een aanval leiden. Hyperventilatie is een diepe, snelle ademhaling die de hoeveelheid koolstofdioxide in uw bloed verlaagt. Deze afname in koolstofdioxide leidt tot kortademigheid, verhoogde hartslag en duizeligheid.

Stress en angst kunnen hyperventilatie veroorzaken en aan de andere kant kan hyperventilatie verhoogde angst en paniekaanvallen veroorzaken. Mensen denken misschien dat ze gaan stikken, wat leidt tot intense angst en een paniekaanval veroorzaakt. (2)

Hyperventilatie kan optreden terwijl je wakker bent en psychologische symptomen van angst of stress ervaren, of het kan voorkomen wanneer je slaapt. In feite ervaren veel mensen paniekaanvallen terwijl ze slapen, terwijl ze wakker worden te midden van intense angst en ongemak. Soms wordt dit veroorzaakt door hyperventilatie en kan het ook worden veroorzaakt door andere ademhalingsproblemen als gevolg van bijvoorbeeld slaapapneu.

Natuurlijk remedies die de oplossing geven

Zo snel als je hyperventilatie opbouwt, zo vlot kom je er ook van af. Een Adem Coach die ik erg bewonder Marleen van den Hout werkt met praktische oefeningen. Daardoor raak je bewust van je adempatroon en kun je het doorbreken. Bovendien geven de oefeningen direct controle over je lijf. Drie tot zes weken is genoeg om hyperventilatie op te lossen. Van veel deelnemers die de techniek van Marleen volgen vertelde het volgende: ‘ik heb zo veel therapieën gevolgd, die niet hielpen. Waarom heeft niemand mij eerder verteld over deze oefeningen?”. Zelf ben ik inmiddels begonnen aan het volgen van de opleiding van Marleen van den Hout zodat ik mensen hiermee kan helpen in het opzetten van hun gezonde basisstructuur.

Marleen van den Hout geeft lezingen in de studio keuken van Marcellakramer.nl

Van den Hout mag zich ademexpert noemen. Ze deed tien jaar lang onderzoek naar adem en ontwikkelde een methode die je ademhaling reguleert. Ze kent alle traditionele therapieën, van yoga tot de Konstantin Buteyko-methode en van de Wim Hof-methode tot de Van Dixhoorn-therapie. Als dansdocent werkte ze in het verleden vijftien jaar lang aan de beheersing van het lichaam, mede door middel van ademhaling. Bovendien schreef ze samen met Robert Bridgeman het boek ‘Start vandaag met ademen’ en geeft ze ademtrainingen.

Marleen geeft op 15 april een lezing over ‘Stop met hyperventileren’. Reserveer hier je plekje!

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Waarom bouillon superhelend is + recepten

februari 10, 2019

Kippenbouillon is echt super gezond voedsel (ciao collageen!), Voedzame-dichte (aminozuren en mineralen!), Gemakkelijk te verteren, herstelt darm en flora >

Wat vaak wordt gevraagd aan mij is wat mijn nº1 recept is. Een recept dat ik iedereen zou aanraden? Dat is kippenbouillon! Echt super gezond voedsel (ciao collageen!), Voedzame-dichte (hallo 19 aminozuren en mineralen!), Gemakkelijk te verteren, herstelt darm en flora (dankzij de gelatine).

kippenbouillon is ook een goed idee voor je hormonen en immuunsysteem. Het beste van alles: het is gemakkelijk en goedkoop om te maken! ik hou van de helende kracht van voedsel. Boullion is zeker een van mijn favorieten. Onze voorouders kookten al dagenlang botten en ligamenten van dierlijke delen totdat deze vrijkomende verbindingen en mineralen zoals gelatine, collageen, calcium en magnesium vrijkomen. Maar er zijn nog veel meer lekkere gezonde soeprecepten.

6 X gezondheidsvoordelen van kippenbouillon

1. Herstelt de darmgezondheid en bevordert een gezonde spijsvertering.

Een gezond lichaam staat gelijk aan een gezonde darm. Je darmvoering is een van de belangrijkste obstakels om ongewenste indringers uit je systeem te houden.

Wanneer je een ‘standaard’ westers dieet volgt, komen er antinutriënten, toxines en slechte bacteriën in uw lichaam terecht die uw darmwand beschadigen.

De schade kan zich zo ontwikkelen dat het een “leaky gut” -syndroom wordt, met allerlei gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsproblemen, migraine, auto-immuunproblemen en in sommige gevallen zelfs depressie.

Maar raad eens? De gelatine in kippenbouillon geneest de mucosale laag in de darm, herstelt deze opnieuw en herstelt de darmgezondheid. Het voorkomt ook schade, verbetert de spijsvertering en geneest chronische diarree + obstipatie.

2. Vermindert gewrichtspijn en ontstekingen

Kippenbouillon bevat een gouden combinatie van glycosaminoglycanen (GAG’s). Dat is best een mond vol, maar ik wed dat voor sommigen van jullie het ‘glucosamine’-gedeelte ergens een belletje rinkelt.

Glucosamine wordt vaak gegeven als een supplement om gewrichtspijn te genezen en wordt zelfs voorgeschreven voor chronische gewrichtsaandoeningen. Het stimuleert de aanmaak van collageen, herstelt gewrichten en vermindert pijn en ontstekingen.

3. Ontstekingsremmende krachtpatser

Kippenbouillon verbetert ook de ontstekingsremmende werking dankzij het aminozuur glycine.

Glycine is nauw verwant aan het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel en een belangrijke bouwsteen voor veel verschillende zuren die je lichaam gezond houden. Het helpt je lichaam met het ontgiften van gifstoffen en helpt zelfs om vet af te breken!

4. Beauty Food: verbetert huid, haar & nagels

Chicken bouillon werkt wonderen voor je huid, haar en nagels dankzij de proline-bevattende gelatine.

Proline is een hoeksteen in de productie van collageen en helpt bij het opbouwen van huid- en spierweefsel. Collageen is essentieel voor het behouden van een gezonde en frisse huidtextuur, maar helpt ook bij wondgenezing.

Waarom dure schoonheidsbehandelingen met collageen kopen als je van binnenuit van nature op kunt tanken?

5. Verbetert botgroei en reparatie

Kippenbouillon is rijk aan mineralen (de goede!). Het bevat calcium, magnesium en fosfor.

Terwijl je langzaam de botten kookt zul je merken dat ze allemaal zwak en kruimelig worden . Dat komt omdat al die verbazingwekkende botvormende mineralen in de vloeistof worden opgenomen.

Als je iets zuurs aan de pot toevoegt voordat je het verwarmt, wordt de opname van mineralen gemaximaliseerd. Daarom hebben we appelciderazijn opgenomen in het onderstaande recept.

6. Het is Sooo Easy

Je gooit letterlijk alles in een grote pan met wat water en laat het langzaam koken voor een paar uur (bonuspunten: je huis zal geweldig ruiken terwijl je bouillon kookt).

Als je een heel stel maakt, kun je het later in de vriezer leggen. En je hoeft niet langer overgebleven groenten en pellen weg te gooien omdat je ze ook gewoon in je sudderende pot kunt gooien. Koken wordt niet veel eenvoudiger dan dit.

Recept HealthcoachFX kippenbouillon 

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen je vertellen dat je kippenbouillon moet eten als je ziek bent? Het is omdat kippenbouillon de gezondheid-opvoerende-superheld is om naar toe te keren als je je onder het weer voelt. Het zit vol met goedheid: het genezen en beschermen van je darm, het verhogen van de immuniteit, het bestrijden van ontstekingen en het heeft een verbazingwekkende voedingswaarde zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Voeg gember olie aan dit recept toe voor extra pit!

Kippenbouillon is echt super gezond voedsel (ciao collageen!), Voedzame-dichte (aminozuren en mineralen!), Gemakkelijk te verteren, herstelt darm en flora >

Er zijn ook vegetarische varianten

1. Geneesende groente bouillon

Wil je toch een vegetarisch variant op de bovenstaande kippenbouillon? Dan kan je het beste deze gezonde groente bouillon maken. Er zitten alleen maar helende groentes en zelf zeewier in voor gezonde darmen.

Kippenbouillon is echt super gezond voedsel (ciao collageen!), Voedzame-dichte (aminozuren en mineralen!), Gemakkelijk te verteren, herstelt darm en flora >

2. Kokosnoot boullion

Dit recept vind ik persoonlijk erg lekker. Deze Thaise bouillon laat je een dansje doen in jouw keuken. De smaak van kokosmelk en limoensap zorgen voor een verslavend maar gezond brouwsel.

Kippenbouillon is echt super gezond voedsel (ciao collageen!), Voedzame-dichte (aminozuren en mineralen!), Gemakkelijk te verteren, herstelt darm en flora >

Let’s connect, ontvang gratis meer inzichten & inspiratie

Bron: artikel is afkomstig van HealthcoachFX. Omslag foto van: Wallflower kitchen

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Ademhalingsoefeningen voor stress vermindering

januari 22, 2019

Stress kan je zelf reduceren door goed uit te ademen. Met deze ademhalingsoefeningen voor stress vermindering kan je zelf aan de gang >

Heb je stress? Dit kan je lichaam zelf oplossen door ademhalingsoefeningen voor stress vermindering. Door ademhaling kan de mens zichzelf helen. 70% van alle afvalstoffen scheid je uit via de uitademhaling. Daarnaast voer je 20% af via de huid en 10% via het spijsverteringskanaal(*). De ademhaling is dus van wezenlijk belang voor het schoonmaken van je lijf.

 

De eerste keer dat ik dit hoorde vond ik het nogal schokkend. Tegenwoordig zijn wij ons niet meer bewust van de kracht van ons lichaam. Door de juiste ademhandeling kan jij je weer verbinden met je lichaam. Ademhalingsoefeningen en -technieken klinken in het begin een beetje grappig: weten we niet allemaal hoe we moeten ademen? Het gebruik van specifieke ademhalingstechnieken en ademhalingscontrole betekent eigenlijk dat jij je bewust bent van de manier waarop jij in- en uitademt. Door doelbewust de manier te veranderen waarop we ademen, kunnen we de manier waarop we ons voelen en hoe ons lichaam reageert veranderen. Door deze ademhalingsoefeningen voor stress vermindering toe te passen in je leven maak jij je lijf en gedachten schoon.

Wat doet stress met ons lichaam? 

Ademhalen nemen wij als mensen voorlief. Terwijl het eigenlijk het enige proces in het lichaam dat je kan sturen. Het is een hele bijzondere tool in het menselijk lichaam. Wanneer wij stress hebben we sneller, vaker en hoge in onze borst ademen. Hierdoor verstoren we de zuurstof ook wel CO2 balans in ons lijf. Dat kan leiden tot de volgende klachten:

Een aantal klachten op een rijtje door stress ademen:

+ Vermoeidheid
+ Slecht kunnen slapen
+ Ontgifting in het lichaam is niet optimaal (waardoor kleine ontstekingen ontstaan)
+ Een hoofd wat continue in gedachten is
+ Oogklachten
+ Hoge bloedruk
+ En ga zo maar door

Stress kan je zelf reduceren door goed uit te ademen. Met deze ademhalingsoefeningen voor stress vermindering kan je zelf aan de gang >

Een aantal voordelen van goed uitademen op een rij:

+ Het brengt rust in je hoofd en lichaam (Het zet je gedachtenstroom even uit)
+ Je komt beter in verbinding met je bewustzijn
+ Emotionele balans en meer zelfvertrouwen
+ Het is de beste stressverlager
+ Afvalstoffen verlaten je lichaam
+ Het geeft focus
+ Je gaat beter slapen en dat is bewezen (1)
+ Uit onderzoek is gebleken dat het de bloeddruk verlaagt (2)
+ Je krijgt er veel energie van
+ Betere sportprestaties

Ademhalingsoefeningen voor stress vermindering

Deze ademhalingsoefeningen voor stress vermindering komen uit het boek ‘Start vandaag met ademen‘ van Robert Bridgeman en Marleen van den Hout. Daarnaast is de eerste oefening van Koen de Jong. Deze kan je snel toepassen in het dagelijkse leven.

Even op adem komen 

1. Ga rustig zitten, met je handen op je bovenbenen
2. Adem in door je neus en blaas zachtjes uit door je mond FFF
3. Pauzeer even en wacht tot de inademing vanzelf komt
4. Herhaal vijf of zes keer
5. Voel hoe het ademen vanzelf weer verder gaat
6. Herhaal nog een keer of vijf, zes

Adem verdiepen op de FFF en de SSS

1. Sluit je ogen en ga rechtop zitten liefst op puntje van je stoel met kruin ver de lucht in
2. Adem lang en diep uit met een luiden FFF
3. Laat na driekwart van de uitademing de FFF overgaan in een SSS
4. Concentreer je volledig op de uitgaande lucht
5. Adem véél langer uit dan je gewend bent
6. Als je aan het einde bent houd even de adem vast
7. Verdiep eventueel nog met één of enkele pufjes
8. Voel je welke spieren er nu aangespannen zijn?
9. Laat deze spieren geleidelijk los en laat verse lucht door je neus naar binnen stromen
10. Zodar je buik weer ontspannen is, start je weer met uitademen op zelfde manier
11. Leg je hand op je buik wanneer de uitademing goed wilt sturen + blijf rechtop zitten

Ik doe deze oefeningen dagelijks. Het liefst doe ik ze twee keer per dag maar door de dagelijkse bezigheden lukt dat niet altijd. En dat is helemaal oké. Begin met goed uitademen bijvoorbeeld in de ochtend wanneer je net uit bed stapt. Je zal merken dat je meer energie krijgt en rustiger de dag door gaat.

Stress kan je zelf reduceren door goed uit te ademen. Met deze ademhalingsoefeningen voor stress vermindering kan je zelf aan de gang >

Even samengevat

  • Ademhalingsoefeningen voor stress vermindering helpen ons effectiever in te ademen en uit te ademen. Door de manier waarop we ademen te veranderen, kunnen we onze emoties beter beheersen.
  • Wat ademhalingsoefeningen extra handig maakt, is dat je ze overal en altijd kunt doen.
  • Het gebruik van ademhalingstechnieken kan de symptomen van stress, angst, slaapproblemen en bloeddruk verlichten.
  • Begin met de makkelijk toepasbare oefening van Koen de Jong hierboven en ga daarna verder met de FFF/SSS versie van Robert Bridgeman en Marleen van den Hout om je geest te kalmeren, angst te verminderen en gelukkiger te leven.

Heb je vragen door dit artikel? Deze kan je hieronder stellen. Wil je meer weten over goed uitademen kijk dan op onze ‘Breathing‘ pagina.

 


Voorzorgsmaatregelen
Ademhalingstechnieken zijn over het algemeen een veilige, goedkope manier om je longen te versterken, te ontspannen en stress en angst te verminderen. Als jij echter COPD of een ander type longziekte hebt, dan raad ik aan dit even met jouw arts te bespreken over het opnemen van ademhalingsoefeningen in jouw levensstijl.


Deel ons artikel op jouw sociale media zodat meer mensen goede ademhaling kunnen ontdekken!

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Grapefruit zorgt voor de perfecte detox

januari 21, 2019

Grapefruit gezond? Dat rode fruit met die zure smaak was niet mijn favoriet. Echter is dat in de laatste jaren veranderd en dat heeft een paar redenen >

De grapefruit is afkomstig uit de citrusfamilie. Vroeger zag ik mijn moeder een paar keer per week een grapefruit eten. Dat rode fruit met die zure smaak (wat ze ook wel beschrijven een zwavelige muskussmaak) was niet mijn favoriet. Echter is dat in de laatste jaren veranderd en dat heeft een paar redenen. Want is de grapefruit gezond? En wat zitten er allemaal voor stoffen in deze vrucht? 

 

Grapefruit heeft vele voordelen. Zelfs onderzoek toont aan dat het krachtige gezondheidsvoordelen heeft. Vastgesteld is dat grapefruit zorgt voor gewichtsverlies (1) en de kans op hartziekte verlaagd bij vrouwen(2). Daarbij zitten er ook nog eens weinig calorieën in deze rode bom maar liefst 52.

Wat zit er in grapefruit? 

Rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Laten we even dieper ingaan op de antioxidanten die zich in de grapefruit bevinden. Antioxidanten beschermen jouw cellen tegen tegen schade van vrije radicalen(vrije radicalen zijn overgebleven bijproducten van ons metabolisme(3). Er zitten verschillende antioxidanten in grapefruit die goed zijn voor ons lichaam namelijk:

  • Vitaminen C – beschermd je cellen tegen hartziekte en kanker. Er worden op de dag van vandaag nog steeds veel onderzoeken gedaan naar het effect van vitaminen C op het menselijk lichaam(4).
  • Lycopeen – het beschermt tegen de zon veroorzaakte huidbeschadiging en -mutatie, evenals ontstekingen in het algemeen.
  • Betacaroteen – helpt bij vertragen van veroudering van huidcellen. Het zorgt ervoor dat pigmentatie verbetert.
  • Flavonoïden – Ook wel vitamine P genoemd. Flavonoïden komen voor in vrijwel alle soorten fruit, groenten en kruiden. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschap waardoor het bloeddruk en cholesterolwaarden kan verlagen(5).

Wat zijn de effecten van het eten van grapefruit? 

Grapefruit heeft een geneeskrachtige werking op de lever. Daarnaast stimuleert grapefruit het spijsverteringsproces, inclusief de galproductie in de darmen. De gal stimuleert de stoelgang, want via de gal worden de afvalstoffen van de lever in de darmen geloosd om daarna definitief  te worden verwijderd. Het eten van een grapefruit geeft ook het immuunsysteem extra power en stimuleert de schildklier.

Wat doet grapefruit olie voor je lichaam? 

Grapefruit olie, die wordt gewonnen uit de schil van de grapefruitplant, wordt al eeuwenlang gebruikt om ontstekingen, gewichtstoename, verlangen naar suiker en zelfs het kater gevoel te verminderen. Het wordt ook beschouwd als een natuurlijke stress vechter, ontstekingsremmend middel en antioxidant.

Ook de redactie van het bekende magazine GOOP gebruikt Grapefruit olie in hun dagelijkse routine:

Vervolgens meng ik grapefruit etherische olie toe aan de kokosnoot olie – het resultaat is fris en opbeurend zonder bloemig te zijn. Het wordt snel mijn dagelijkse geur – ik doe mijn kokosolie-brouwsel ’s morgens op mijn ledematen en maak vervolgens een paar druppels van alleen de olie op mijn polsen. Gepresteerd in een gepakte metro op mijn naar mijn werk, voel ik me ontspannen, maar toch fris wakker. Ik speel vaak met hoeveel druppels te gebruiken in hoeveel kokosolie – er is geen verkeerde of juiste (of exacte chemie) aan.

Even nog wat belangrijke eigenschappen van Grapefruit olie op een rij:

  • Helpt gewichtsverlies te bevorderen
  • Werkt als een natuurlijk antibacterieel middel
  • Helpt stress te verminderen
  • Vermindert het hunkeren naar suiker
  • Boost de bloedsomloop en vermindert ontstekingen
  • Helpt je spijsvertering
  • Werk als een natuurlijk energizer en stemmingsbooster
  • Helpen om acne te bestrijden en de gezondheid van de huid te verbeteren
  • Gezondheid haar dat dik is en glanst

Grapefruit etherische olie kan aromatisch, topisch (indien verdund met een basisolie) en inwendig worden gebruikt (bij gebruik van een 100 procent pure, therapeutische essentiële olie). Hanteer altijd de voorgeschreven dosis.

Smaakcombinaties met grapefruit 

Mocht je de grapefruit kaal niet lekker vinden smaken. Wat ik overigens goed kan begrijpen. Dan kan jij deze citrus goed combineren met andere gezonde voedingsmiddelen. Ik pak altijd even mijn favoriete boek de smaakbijbel van Niki Segnit erbij om zo bij bijzondere smaakvolle combinaties te komen.

  • Grapefruit & Avocado – Deze combinatie zie je vaak in een salade met kreeft en verse krab. Het vettige van de avocado kan goed worden gecombineerd met het zure van de grapefruit. Op een tropische dag zal deze combinatie je echt doen verfrissen.
  • Grapefruit & Waterkers – Ze bevatten beide veel mineralen en een bitterheid. Maar toch is het een liefdevol stel. Heerlijk samen in salade met wat gebakken walnoten.
  • Grapefruit & Kaneel – Deze combinatie is erg gemakkelijk. Combineer een naakte grapefruit met wat kaneelpoeder. Kaneelpoeder uit de supermarkt smaakt trouwens echt afschuwelijk. Daarom hier een tip. Bestel je kaneelpoeder bij Pit&Pit. 

Hoe eet je een grapefruit? 

Omdat ik zelf eerst niet wist hoe je grapefruit moet eten zonder helemaal onder de citrus vlekken te zitten. Ben ik het gaan opzoeken. En eigenlijk blijkt het heel simpel te zijn. Had ik dat maar geweten voordat mijn witte trui helemaal onder de rode grapefruit vlekken zat.

  • Snijd eerst je grapefruit in twee.
  • Gebruik vervolgens een mes (idealiter een gekarteld mes) om helemaal rond de omtrek van de grapefruit te snijden (waar de pulp en de korst samenkomen).
  • Snij nu aan beide kanten van elk segment, zodat het gemakkelijk kan worden geschept.
  • Plaats de grapefruit in een kom en gebruik een lepel om de segmenten op te eten.

 


Voorzorgsmaatregelen
Voordat je essentiële olie gaat gebruiken in jouw levensstijl boek een 1:1 of bezoek een workshop. Hierdoor leer de basis over essentiële oliën. Pas op met het gebruik van olie dichtbij je slijmvliezen. Essentiële oliën mogen niet gebruikt worden in de oren, neus, ogen en geslachtsdelen. heb je een gevoelige huid? Gebruik dan altijd een basis olie om de pure olie te mengen. Wanneer je een citrus olie gebruikt mag je pas na ca 3 uur de zon in. Drink je grapefruitsap? Doe dit dan met een rietje. Je tanden vinden namelijk het citrus sap niet zo fijn. 2 grapefruits per week is genoeg om bovenstaande effecten te behalen altijd in combinatie met een gezonde levensstijl.


 

 

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Catagorieën

  • Ademhaling
  • Darmen

Gratis Ebook met Happy Gut Food recepten

Quiz: hoe adem jij?

Nog meer inspiratie

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Meest recente berichten

  • Hoe onderscheidt de Methode Beter ademen® zich?
  • 2 vormen van hyperventilatie
  • Wat voor adem type ben jij?

Search

logo

Connect with me

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Online Ademtraining
    • Online training programma
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy Policy

Copyright 2019 Marcella Kramer